januar 6

Bjergbadning

Flere har hørt om begreberne skovbad og naturbad. Mange tror, først når de hører det, at det handler om at bade i en skovsø. At bade i sit møde med naturen er dog nærmere en energetisk oplevelse. At du bruger alle dine sanser til at åbne op og forbinde dit nervesystem, med den natur du har omkring dig. Når det er gjort, vil du blive gennemstrømmet af naturens magiske impulser. Du mærker gevinsterne i form af følelsesmæssig udrensning, indre ro, klare tanker, energiboost, følelse af at være i kontakt med noget større end dig selv. Grundlæggende kan man sige, at du finder hjem til dit sande selv igennem mødet med naturen.

Bjergbadning er noget, man i min optik burde give sig selv så ofte som muligt. Jeg gør det mindst to gange årligt. Bjergbadning i hvidt vinderlandskab og i grønt sommerlandskab. Om muligt også i efteråret og det sene forår, da alle årstider har noget helt specielt at give os. Vi nyder at stå på ski i bjergene om vinteren og tager ud på vandreture om sommeren. Der er stor forskel på, hvad et bjergbad betyder for dig i et sommer- eller vinterlandskab og jeg vil komme ind på, hvordan du i din bevidsthed kan byde det velkommen.

Noget af det smukkeste er den rungende stilhed, som du i den Danske Natur meget sjældent finder. Selv midt i de største danske skove, vil der stadig være en summen af støj fra trafik og beboelsesområder. For mig er det en forskel der gør bjergbadning til den dybeste form for naturbadning. Den urkraft du bliver sat i forbindelse med, bringer dig hjem til den sande natur, hvor menneskets ødelæggelser og en klimasorg ikke længere behøver hjemsøge dit naturbad. Det smukke ved Norge og selvfølgelig også Sverige, er at du hurtigt kan escape ind i en magisk stilhed.

Vrådal, Telemark

Først skal vi se på symbolikkerne i at være omkring bjerge. Hvad vi ser, når vi ser et bjerg, afhænger af vores individuelle perception ligesom alt andet i naturen. Hvordan vi værdilægger det, vi møder i det ydre, er afhængig af, hvordan det spejles i vores indre. Står to personer og beskuer et bjerg, vil de have forskellige beskrivelser af, hvad bjerget som symbol repræsenterer. Derfor er mine fortolkninger om udbyttet af bjergbadning også præget af min subjektive oplevelse og værdilægning. Tag derfor bare hvad du kan bruge og lad resten ligge. Men forhåbentlig kan dette blogindlæg få dig ud på en nysgerrig oplevelsesrejse i, hvad du kan få ud af møder med bjerge.

Bjerge er store og majestætiske. De repræsenterer en kraft, storhed, noget robust og solidt, en tyngde som kan virke overvældende på os mennesker. Bjerge kan give dig en følelses af en stenhård styrke og massiv grounding, når du forener dig med dem. At en tung superkraft vokser op igennem dig, ind i dit hjerte og løfter din sjæl højt til himmels. Bjergene repræsenterer også en urkraft, da de har formet sig langsomt igennem millioner af år og meget liv er kommet og gået omkring dem uden at påvirke dem. De er om noget et symbol på, at vi mennesker ikke er mere magtfulde end naturen. Vi kan overvinde og betvinge vores omgivelser, men vi kan aldrig overvinde naturen. Naturen vil leve videre og bjergene stadig stå der, når vi ikke er her mere. Naturen er større end os og det bedste vi kan gøre for at sikre vores overlevelse, er at leve i et mere nært samspil med vores omkringliggende natur. Jeg oplever at bjergene og de krystaller der bor i dem, er kodet med visdom og energi som vi kan koble os på. På den måde kan du få dig nogle meget spændende erkendelser og energetiske tilstandsoplevelser, hvis du mediterer på et bjerg.

Du kan opleve hvert enkelt bjerg og dets økosystem som et individ i sit eget unikke kultursamfund. Dermed er dine oplevelser forskellige, hver gang du besøger et nyt område. Alene i Seljord hvor en gryde af bjerge omgiver byen, er der stor diversitet. Det er mig dybt fascinerende at opleve, hvor forskelligt naturen arter sig og hvordan det f.eks. føles at gå på Bjørgefjell kontra på Skorve, Hattefjell, Lifjell, mm. Hvert område viser dig noget forskelligt både biologisk og åndeligt. Det er det samme, som hvis du kører omkring Totak søen i Vinje Kommune. I den ene ende ved Raulandsgrend møder du et mere ”blødt” fjeldlandskab med små sjove øer og masser af grøn vegetation. Kører du ud i den anden ende af søen mod Haukeli, kommer du ud til Thorstien, hvor det ligner at store trolde har smadret fjeldet og kastet rundt med klippene. Et mere goldt og koldt område med masser af bunker med skarpe klippestykker. Samtidig ligger der i nærheden en Vätte gravplads, hvor ”småfolk” efter sigende er begravet og stadig lever. Der gemmer sig en mystik i dette område, som næsten kan føles lidt skræmmende men også spændende, når de lokale fortæller om, hvordan Thor har svinget sin hammer og hvad der ellers har formet området. Der er så mange utrolige steder at gå ud og få forskellige oplevelser med bjergbadning. Telemark rummer et rigtig stort spæn af forskellige landskaber og bjergområder, hvorfor jeg klart kan anbefale denne del af Norges til at starte opdagelsesrejsen.

Bjerge er omgivet af vild og utæmmet natur, et terræn, hvor det kan være svært for mennesket at bosætte sig. Så når du bevæger dig i et bjergområde, væk fra by og hyttefelter, møder du hurtigt følelsen af vild natur. En mere vild natur der byder på helt andre oplevelser, end du ville få på en skovtur i Danmark. Når du først har front mod fjeldet med hytten, eller byen i ryggen, kan der ligge et overvældende stort stykke vildmarks vidde foran dig. Du kan risikere at fare vild og komme til skade på den rejse ud i det. Det kræver mere opmærksomhed og forsigtighed, hvilket også er en del af oplevelsen og udbyttet af bjergbadningen. At have en respekt og opmærksomhed på dine omgivelser. Der er noget andet på spil i form af, at du er nødt til at møde dine omgivelser med større opmærksomhed af alene sikkerhedsmæssige årsager. Derfor skal du have snøret dine støvler godt op omkring anklen, have funktionel beklædning på og generelt være forberedt på, hvilket terræn du skal ud i. Da man også kan miste mobilnettet, bør man altid lade nogen vide hvor man tager hen.

Bjergbadning kommer i mange former. Så har du erfaring med at klatre, kan du medbringe dit gear og nyde bjergets vibrationer kombineret med din klatretur. Eller du kan tage en meta-positions bjergbadning igennem en paraglidning oplevelse. Vi kender en mand i Seljord der paraglider flere gange om ugen og med stor passion kan fortæller om hans naturoplevelser og om kongeørnene i området, der tit kommer og flyver med ham. Dette giver et livsbekræftende sug i maven og jeg vil selv gerne opleve dette en dag, hvis jeg ellers kan overkomme min højdeskræk.

Seljord søen mellem Garvikstrondi og Tellnessanden.

Min måde at bjergbade på er bl.a. ved at begive mig ud på en af de afmærkede stier, som du egentlig kan finde afmærkede overalt ved hovedvejene. Du kan via ut.no eller APP fintur.no få beskrevet turen, så du ved hvor lang, svær og udfordrende ruten er. Lidt forudsigelighed kan give en ro i forhold til at kunne koncentrere sig om selve bjergbadningen.  At du nogenlunde ved, hvad der venter dig og hvis har pakket det, du har brug for, giver tryghed til at åbne din opmærksom på et andet niveau. – Husk endelig et siddeunderlag da det kan være svært at finde noget blødt at sidde på. For ud over at bjergbade gående, kan du føle behov for at sidde/ligge ned med lukkede øjne og gå endnu dybere ind i den energetiske oplevelse, der kalder på dig i mødet med bjerget.

Når du begiver dig ud på din bjergbadningstur, så beslut dig for at du giver slip på alt og blot er til stede i nuet med nærvær og nysgerrighed. I takt med at du bevæger dig så hold fokus på dit åndedræt. Registrer og accepter din vejrtrækning som den er og lad den flyde naturligt. Visualiser at du trækker vejret dybt ned i maven og at du overgiver dig til dine sanser og din kropslige intelligens. Det giver flow til din måde at bevæge dig op ad bjerget. For en dansker der ikke er vant til stejle bakker, kan terrænet være overvældende. Ved at sætte den ene fod efter den anden, kommer man dog til sidst frem. Du kan overraskende let nå toppen, hvis du netop formår at ekspandere din bevidsthed og samtidig bare tager et skridt ad gangen. Nogle gange har jeg i en dyb meditativ tilstand næsten følt, at jeg svævede op af bjerget. Det lyder måske skørt, men er et af fordelene ved at åbne op til det, der er større end dig i mødet med naturen. Nogle gange skal vi gennemleve modstand og fysisk smerte, for at komme derhen hvor vi har overvundet vores mentale ideer om vores fysiske formåen og smertetærskel.

Bjørgefjell

Når du først har fået godt gang i kroppen og ro på din vejrtrækning, kan du begynde at behandle de indtryk, du får undervejs. Ser du et smukt mønster i en klippe, så stop op og rør ved det. Hvad ser du og hvordan ´bevæger´ det du anskuer dine følelser? Hvilke tanker sætter det i gang? – Læn dig op af klippen, mærk hårdheden, strukturen, hvor massivt/tungt det føles. Hvad gør det ved dig, når du går i resonans med denne fysiske fornemmelse af bjerget? Du kan komme ind i en endnu dybere tilstand, hvis du forestiller dig, at du trækker vejret ind og ud gennem dit hjerte. Med hver vejrtrækning udvider dit energifelt sig og bliver større og større. Du begynder at smelte sammen med naturen på bjerget. Visualiser dig, at du åbner op i toppen af hovedet og forener dig med lys og klarhed fra himlen. Samt at din underkrop bliver tung som bjerget. Lad energien oppe- og nede fra samle sig i dit hjerte og nyd en stærk tilstandsoplevelse bevæge sig i dig. Luk øjene og mærk efter fra et dybere sted i dig, hvad du kunne ønske at få klarhed omkring. Hav en lille notesbog og blyant med så du har mulighed for at skrive dine erkendelser og idéer ned.

Personligt nyder jeg den fornemmelse af tyngde og power, som jeg bliver opladt af, når jeg befinder mig i bjerg områder. Det er virkelig noget jeg værdsætter, da jeg ofte har et problem med at grounde ordentligt. Ofte svæver jeg afsted i tanke og kreative idéstrømme, hvilket desværre ofte sender mig ud i stresstilstande. Det forsøger jeg at undgå ved netop at genfinde min balance med grounding. Hjemme i Danmark opsøger jeg træer i skoven og forener mig med dem ved at kramme eller læne mig op af dem. Jeg visualiserer at jeg selv slår dybe rødder langt ned i jorden og at energi fra jorden styrker mit fundament, så jeg kan bære en trækrone højt mod himlen. Når jeg er i bjergene, får jeg en tyngde ind i mig som på en anden måde gør, at jeg ikke så nemt farer til himmels mentalt og energetisk. Samtidig kan bjergene inspirere til at stå stærkt i sig selv eller at stå stærkt i en eller anden sammenhæng, som kan være udfordrende for dig.

Skorvefjell

Da vi boede i Norge, mediterede jeg hver dag på at blive forenet med det store smukke bjerg, som vi havde udsigt til fra vores køkkenvindue. NU føler jeg ikke længere, at jeg er så nem at vælte eller slå ud af kurs som jeg kunne være før i tiden.  Det var en spøjs følelse at komme hjem til Danmark og føle at jeg havde fået noget kraftfuldt integreret i mit nervesystem. At den Norske vildmark stadig lever i mig, selvom jeg ikke er i det længere. Hvad kan du hente i et bjergbad? Hvad har du dybest set brug for? Hvilke gaver og budskaber kan bjergene give netop dig?

Det lille fjeld i Seljord centrum

Bjergbadning kan også være ”Å ta på hytta”, som de siger i Norge. Rigtig mange Nordmænd har en familiehytte, som de har tradition for at besøge i højtider og ferier. Der kan være tale om en simpel hytte uden vand og strøm, som de har arvet fra deres bedstefar, som byggede den lagt ude i fjeldet. Eller en luksuriøs hytte i et topmoderne hyttefelt med mange andre hytter. Uanset så fortæller hyttefolket om nydelsen af at sidde med en kop the eller et glas vin og nyde udsigten og naturen. Den følelse dette giver er mere end nok og at man i disse øjeblikke intet andet længtes efter. Måske er det netop derfor, nordmændene søger ”till fjells”, når de kan, noget som muligvis forklarer nordmænd som et af verdens lykkeligste befolkninger.


Tags


Relaterede indlæg

At finde krystaller i Norge

At finde krystaller i Norge
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>