april 4

Langrend- og sneskoture i Norge – ”De lidt vildere og næsten uberørte naturoplevelser”

0  comments

-Af Mia Rafn Hansen. Naturvejleder, spejderleder og medlem af bestyrelsen i Foreningen Naturpassion

Min familie og jeg elsker at tage på tur i Norge og finde de ruter, hvor andre mennesker ikke kommer. Vi kører ud i de mere øde områder og finder ture væk fra de markerede vandreruter, for at føle vi er alene og komme i kontakt med den urørte natur. Vi bruger skisporet.no til at finde steder, hvor vi kommer lidt længere ud i naturen men stadig er i nærheden af stier. Det er godt at vide, hvor der er stier, som vi kan følge, de steder der ikke er lavet langrendspor. Det er nemmest at gå off piste helt oppe på højfjeldet over trægrænsen, da bakker og sneen er nemmere at begå sig på, selvom man kommer uden for sporet. Vi kan særligt anbefale landrendssporene der løber ud fra Vierli ved Rauland, Telemark.  – Når vi tager ud på en langrendstur, er det både på dagsture, eller på ture hvor vi står på ski op til en hytte, hvor vi overnatter.

Vores dagsture på langrendsski er typisk på 10-20 kilometer og her kører vi på langrendspreparerede løjper. Vi har altid en lille madpakke med og lidt vand med til de korte stop. Vi har også altid chokolade/”kvicklunch”, da det giver hurtig energi. Og kun lidt vand da vi ikke vil slæbe for meget. Når vi planlægger at køre 20 kilometer, har vi ikke rygsække med, men kun en bæltetaske på lænden. Ofte tager vi ud i 15-25 graders frost og så holder vi kun korte pauser, så vi ikke bliver kolde, da vi sveder meget. Vi tager typisk afsted kort efter morgenmaden og bruger ca. 4 timer på at køre 20 km. Vores søn brugte længere tid før hen, men nu da han er blevet en stor teenager, kan han sagtens holde til tempoet.

Andre dage, særligt i skovterræn og uden for sporene, tager vi på ture fra 5-10 km, hvor vi medbringer brænde mm. I rygsækken. Det er for at kunne holde længere pauser, hvor vi laver mad over bålet og fordyber os i de stærke naturoplevelser, som den kolde stille ødemark har at tilbyde. Vi nyder øjeblikket, holder øje med dyrespor, jagter de smukke horisonter, udsigter mm. Man ser ikke mange dyr om vinteren, men nyder stilheden. Det lys og den renhed snelandskabet fylder dig med, er nærende for sjælen. Det føles opløftende og gør det nemmere, at komme igennem den Danske grå vinter, når man har været i Norge og er blevet fyldt op af vildmark og hvide vider.

Vi elsker overnatningsmodellen, hvor vi transporterer os til hytten på langrend, da det er en særlig oplevelse. De fleste hytter skal man leje for en uge af gangen. Men på www.inatur.no kan man finde hytter, som oftest bookes for en overnatning. Det er primitive hytter, hvor der ikke er strøm og vandet skal hentes i brønden. I vinterhalvåret kan man kun komme der til med ski, snescooter, på snesko eller andet. Når man læser om hytterne, kan man se beliggenheden. Eksempelvis plejer vi at booke, hvor man typisk skal gå ca. 5 kilometer på langrendski for at nå frem. Det er passende for os. Der skal helst være en grusvej, eller etableret sti at følge, eller opkørte spor, da man ellers vil kunne synke for dybt ned i sneen. Der er typisk en halv meter sne, eller mere. Vi har også brugt AirBNB til at leje hytter. Det kan være svært kun at bruge de primitive hytter i flere dage. Vær forberedt på at skulle smelte sne om vinteren, hvis vandkilden er frossen. Der er altid et das eller lokum. Vær opmærksom på om der er brænde, eller om man selv skal have med, da det er afgørende, at kunne tænde ild for at få varme, kunne lave mad og få en behagelige oplevelse. De fleste hytter har et lille køkken med gasblus. Vi pakker kun lige akkurat det, vi skal bruge, når vi bevæger os ud på ski. Ved overnatning har vi vores egne soveposer eller sengetøj. Vi har optændingskit, stearinlys, aftensmad, morgenmad, toiletgrej, og altid et ekstra sæt tørt tøj/uldundertøj og ekstra varme sokker som man kan skifte med, når man når frem. Vi har hver en 1 liters vanddunk med vand til turen.

Med snesko kan man gå off piste og vi plejer også hver gang at tage dagture på snesko med rygsække på. Hvis man vil være sikker på at det er en mulig rute at gå, kan man søge efter sommerstierne, så man kan se ruterne og hvor de leder hen. Vi bruger ut.no til at finde ruterne. Med snesko skal man være opmærksom på, at man går på en anden måde end normalt. Man bruger meget energi på at løfte fødderne, særligt når man går op ad og det kræver væsentligt mere energi. Derfor kan 3-5 kilometer hurtigt være rigeligt, især hvis man går i terræn. Dermed kan det være en god idé, at starte ud med en lille tur på 500-1000 meter. Mange skisportssteder udlejer sneskoene og ellers kan man til kortere ture, klare sig med de billigere modeller, som eks. Kan købes i XXL sportskæden. På Norsk kaldes snesko for ”Truger”.  Vi følger oftest elgens fodspor, hvor vi ser den har spist grene, haft afføring og hvis man er heldig, kan man se dem. Selvom man ellers bevæger sig i stilhed, laver sneens knirken for meget lyd og derfor ser man sjældent dyrelivet.  

Sidst vi var afsted i Norge i Vinterferien 2023, var jeg ved skumringstid alene på sneskotur. Jeg gik ud fra hytten, ned mod den frosne sø, hvor jeg søgte stilheden. Da jeg lige har været på mindfulnessbaseret stressreduktionskursus (MBSR), brugte jeg flere af de åndedræts og opmærksomhedsøvelser, jeg har lært til at fordybe mig i oplevelsen. Det gjorde den store naturskønhed og dybe stilhed endnu mere forunderlig og bjergtagende. Jeg lod roen og stilheden synke ind i mig, lod wow følelsen arbejde i mit system, friheden og følelsen af bare at have lov til at være lige der og en taknemmelighed over den boblende glæde inden i.

Flere spørger mig, hvordan det er blevet til, at vi tager på den type ferier. Det hænger sammen med, at jeg altid har været et stort friluftsmenneske og elsker at planlægge. Nogle ville blive skræmt over et ødeområde, da ødemarken for mange kan være en intens oplevelse og give en følelse af frygt. Men med god forberedelse og en gradvis opbygning af erfaringer, er alt muligt. – Det startede med at vi vandrede meget om sommeren, hvor vi var meget væk fra stier. Vi ønskede at få det samme sus i kroppen og begyndte at gøre det om vinteren også. Mange holder sig til løjper/pister tæt på hotellerne og guidede ture, men det kan være værd at søge lidt eventyr ud over de sædvanlige skiferievaner.

Tips og opmærksomhedspunkter til både snesko og langrendsture

Hvis man har mindre børn med på tur, kan det være godt at undersøge om der er små sidde shelters på ruten (I Norge har de ikke ligge shelters som herhjemme, men mere hvile/pause shelters). Ellers kan det være svært at finde steder at sidde i den dybe sne. Det vil dog være fint at medbringe en folde aluminium sneskovl i rygsækken til at grave ud til en bålplads. Hvis man forsøger at lave bål på sneen, synker den hurtigt sammen og det er derfor vigtigt at grave ud til det. Ved stort set alle tankstationer kan man købe sække med birkebrænde og det er vigtigt selv at have brænde med, da du ikke finder tørt træ om vinteren.

Følg ”fjellvett reglene”. De fortæller grundlæggende: Planlæg turen og fortæl nogen hvor du tager hen. Tilpas turen efter evner og vejrforhold. Tag hensyn til vejr og skredvarsler. Vær forberedt på uvejr og kulde, selv på korte ture. Tag nødvendigt udstyr for at kunne hjælpe dig selv og andre. Tag trygge vejvalg. Hold øje med skredfarlige terræn og usikker is. Vend om i tide, det er ingen skam at give op, eller rettere sagt undgå fare. Spar på kræfterne og søg ly om nødvendigt.

Vi har altid enten en rygsæk, eller bæltetaske på lænden. Her har en af os altid et førstehjælpsnødtæppe med, så man kan blive varmet, hvis man skulle risikere at strande i fjeldet. Brug kort og kompas, eller andet vejvisningsudstyr, så du altid ved hvor du er.

Vi har altid en thermovest med. Når du bevæger dig på længere strækninger, kommer du hurtigt til at svede når du først hviler og om vinteren vil kuldegraderne hurtigt nedkøle dig. Her vil vesten give nødvendig varme uden på skiundertøj/uldundertøj.

Husk også siddeunderlag i skum, skind eller uld. Man kan heller ikke forvente at kunne holde pauser længere en halv times tid, da man ellers kommer til at fryse så meget, at man ikke kan holde varmen og igen må i bevægelse. Det sker også selvom man sidder ved bål, eller i solskin.

Når vi pakker brænde i en rygsæk, har vi tilsvarende en bærepose med. Det er nok til at brænde en halv times varme, hvor vi kan nå at ristepølser, koge vand mm. I øvrigt anbefaler vi at købe Norsk Kakao, da det er 10 gange bedre end de danske mærker.

Vi er som regel tre voksne afsted, som fordeler brænde mm imellem os i rygsækkene. Har man børn, kan det være en fordel af leje/købe en fjell pulk. Det kan bl.a. gøres på ”Finn.no” (det samme som DBA i Danmark). Husk altid lammeskind og voksiposer til fjellpulken. Både for at ligge blødt og holde varmen. Det er ikke muligt at holde varmen i flyverdragt alene, da barnet ikke holder sig varm ved bevægelse.

Hent APP ”Norgeskart outdoors”, som altid via telefonens GPS kan vise dig hvor du er og som du kan zoome helt ind på og se stier. Det kan være en hjælp om vinteren når man går i skoven og ikke kan finde stien. Når man går på fjeldet kan det være svært at vurdere hvilken retning man skal for at komme hjem. APPén fungerer også på flytilstand og i områder med dårligt, eller ingen signal, men hav altid et fysisk kort med over området.


Tags


Relaterede indlæg

At finde krystaller i Norge

At finde krystaller i Norge

Bjergbadning

Bjergbadning
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>