maj 18

At Campere i det fri i Norge – Praktiske Rejseråd til danskere

Min mand er halvt Norsk og har en del af sin familie i Norge. De er bosiddende i Vestfold ved kysten syd for Oslo. Vi besøger familien hver vinter, forår og sommer. Både fordi vi elsker at være i deres selskab og fordi vi så også har anledning til at køre ud i fjeldet og blive opladet af de oplevelser og den ro vi får i den storslåede Norske Natur. Vi plejer at besøge familien et par dage, hvorefter vi tilbringer et par uger i fjeldet. Af og til tager familien med os på tur og vi lejer en hytte sammen.

Da vi mest er kommet i Telemark området og har boet i Seljord, er det fra denne del af Norge vi kan komme med anbefalinger. For danskere der ikke ønsker at køre alt for langt nord på, kan det vi deler måske være netop den information I søger. I kan på hjemmesiden www.visittelemark.no endvidere finde et hav af oplevelser og aktiviteter, som I kan overveje til turen. – I vores andre blogindlæg kommer vi ind på meget mere om at opholde sig i Norske. Bl.a. Årstiderne, specifikke steder at opleve, om at bo i Norge mm.

I Norge har de Allemandsretten, hvilket betyder at du må campere hvor du vil i naturen. https://www.visitnorway.dk/planlag-din-tur/rejsetips/allemandsretten/

Vi har flere campingspots et pænt stykke fra civilisationen, som vi igen og igen vender tilbage til. Af og til er der dog optaget når vi ankommer, men så plejer vi bare at køre videre og se om vi kan finde et andet sted. Det er så spændende at køre ud ad småvejene ude i fjeldet, hvor du altid kan finde et nyt og spændende spot at slå dit telt op. Det kan af og til kræve lidt tålmodighed, da det grundet terrænet kan være svært at finde et fladt og godt sted uden klipper, ujævnheder eller sump. Samtidig er dem der ejer hytter ofte ret gode til at spærre af med kæder og andet, for at beskytte deres grund og sikre at andre ikke låner deres parkeringsplads. Derfor må man forvente at skulle køre lidt længere, før man finder det gode spot. Vær også forberedt på at det koster bompenge at køre på mange småveje, da de private hytteejere selv betaler for at vedligeholde vejene. Hav en masse mønter i bilen, såfremt der ikke kan betales med kort ved bommen.

Når I har fundet stedet at campere, så er det ellers bare at indrette sig og nyde lyden af den omkringliggende natur og stilhed. Hver gang man camperer, gør man sig nye erfaringer i forhold til udstyr og hvad som kan være godt at pakke til turen.  Dermed er det bare at kaste sig ud i det og erfare hvad det giver mening for jer at pakke. Vi har længere nede lavet en huskeliste til inspiration. Husk endelig fiskeudstyr. Vi har en teleskopstang og lille fisketaske, som vi skiftes til at bruge. Den ene bliver hos børnene, den anden går ud langs elven, eller søen og forsøger med meditaitv fordybelse, at fange ørred til aftensmaden. Læs evt. blogindlæget om at lave varmrøget ørred på bål med selvbygget stenovn.

Vi plejer at overnatte 1-3 nætter hvert sted vi slår telt op, som ofte er et pænt stykke inde i vildmarken, hvor vi er kommet til via små grusveje. Vi kan sagtens trives mange dage i træk med medbragt drikkevand, et lille hul i jorden (et pænt stykke fra stien) til tis og afføring, samt en skyller eller svømmetur i elven/søen. Et campingtoilet (som tømmes på restepladser), kan anbefales om man har plads til dette. Efter nogle dage uden toilet og badfaciliteter, tager vi en overnatning på en campingplads, besøger venner der er på ferie i en hytte eller køber en AirBNB overnatning. Det er rart at få ladet powerbank/mobiler op, få et ordentligt varmt bad, forberede/udskære madvarer, få fyldt vanddunkene op og handle lidt friskt brød og andre madvarer. Efter en nat med mere civiliseret overnatning i en god seng, kan man igen køre videre og finde et nyt sted at campere. På den måde kan 2-3 ugers ferie fornøjeligt og hurtigt flyve afsted.

Nogle steder hvor du camperer, kan du drikke kildevandet. Man ved dog ikke med sikkerhed hvor rene de enkelte vandløb er, og derfor er det godt at finde en vandhane fylde nogle store vanddunke op fra, inden I kører ud i ´vildmarken´. De fleste restepladser har en tilgængelig vandhane. Vi har nogle fine trækopper med hank, som man kan hænge på rygsækken og som vi altid har med på vandretur op på fjeldene. Når du kommer op i højderne, tættere på toppen, kan man bedre føle sig sikker på at kilderne er rene og det er skønt at slukke tørsten med en kop frisk kildevand på turen. Jeg plejer at visualisere vandet som rensende på mit system (fysisk, psykisk og følelsesmæssigt) imens jeg drikker det og det giver en følelse/taknemmelighed over at være helt tæt på naturen. Jeg føler mig privilegeret over at kunne drikke direkte fra kilden i denne ellers så forurenede verden.

Corona pandemien har ændret meget. Mange Nordmænd som normalt tager på charterferier eller storbyferier, har været tvunget til at holde ferie derhjemme. De betød i sommeren 2020 at der pludselig flød skrald og affald rigtig mange steder i naturen, da mange ”nye naturgæster” tilsyneladende ikke respekterer, eller forstår den natur de besøger. Det er vigtigt ikke at efterlade sig spor hvor du camperer og altid rydde alt op. Husk endelig at holde styr på dit skrald. I Norge er de gode til at affaldssortere og der er flere skraldestationer langs vejene, hvor du kan smide dit affald ud. Mange steder har de bare en container til restaffald (blandet affald).

Mange campingpladser og camping spots har været optagede pga. Corona, hvilket kan betyde at man må booke forud. Det gælder også hvis man vil afsted på en længere vandretur med backpack hen over fjeldene, evt. i Hardangervidda. Hidtil har man kunnet låne hytter undervejs, uden at booke disse. Det er nu også et krav at disse skal forhåndsbookes. Det er jo lidt kedeligt, hvis man ønsker at være spontan omkring hvor og hvornår man vil besøge et sted. Men Norge er et meget stort land, så med lidt tålmodighed og research kan du finde masser af steder, hvor du kan være helt uforstyrret. Samtidig gør det ikke noget at indkvarteringen er planlagt på forhånd, da der stadig er plads til at være spontan igennem dagene imellem de geografiske placeringer du bevæger dig imellem.

Det er en god ide at handle en del med hjemme fra Danmark, hvis man gerne vil spare nogle penge. Texmix som salsasovs, taco produkter, en del slik og bleer er sjovt nok meget billigere i Norge. Men alt andet kan hurtigt koste 2, 3, 4 eller 5 gange så meget som i Danmark. Det gælder blandt andet grøntsager, frugt, kød, pålægssalater, alkohol. Derudover koster mælk, ost, smør, æg, fiskefrikadeller, suppe, sodavand ikke meget mere end i Danmark, så det kan man købe deroppe. Vi handler primært økologiske madvarer i Danmark, som de i øvrigt kun har et meget lille udvalg af i Norge. Til gengæld er det nemt at finde godt kød fra fritgående får, rensdyr/elgskarv, der kan steges til kebab, gryderetter mm. Vi har nydt at spise elgkarbonader i vores burgere, som minder meget om oksekød. Vi kan anbefale en gede smøreost der hedder ´Snöfrisk´, som fås i forskellige udgaver, koster car. 20 Nok og smager himmelsk.

Det skal nævnes at det ikke er så dyrt at holde ferie i Norge som det har været, da kursen er ret lav. Derfor har vi i flere år kunnet trække 25-30% af prisen når vi skulle omregne til danske kroner.

I forhold til vandrebeklædning og campingudstyr kan vi faktisk anbefale at købe dette i Norge. Ud over at vi får mere i forhold til kursværdien, så er det noget billigere at handle friluftbeklædning mm i Norge. Der er større tradition for at tage på tur i fjeldet i Norge og derfor forhandles der turgear rigtig mange steder. Vi var handlet en del i XXL, som har et kæmpe udvalg og rigtig gode tilbud. Vi har gjort de bedste fund i Sport1 og Sport Outlet, hvor vi har sparet op til 90% af normalprisen. Typisk har vi fået 50-70% rabat. Derfor har vi også imens vi også handlet jakker og uldundertøj til børnene, som de vil kunne passe om et par år.

Det kan føles som en skøn flugt at tage på ferie ude i fjeldet. Langt væk fra krav om mundbind, håndsprit og Coronapas. At give slip og nyde nærheden af en vild natur vi ikke finder i Danmark, kan på så mange måder give os noget helt særligt berigende. For os er det en følelse af at ´vende hjem´, blive renset, afstresset. Du fyldes med kærlighed, ro og glæde. Samt en sitren i kroppen igennem de eventyrlige oplevelser og overraskelser naturen kan byde på. Du kan opleve smerte i benene og træthed i kroppen når du har vandret op ad et bjerg, men blive helt forundret over hvor lidt du egentlig tænkte på din dårlige kondi på vej op. Du var i nuet og nød de indtryk der mødte dine sanser af den blandede vegetation og udsigt. Et skridt ad gangen og pludselig var du kommet godt derop af.

Huskeliste:

 • En kasse med kartofler, gulerødder, agurk, tomat, løg, hvidløg, æbler.
 • En kasse med ris, pasta, musli, dåsemad
 • En køleboks/taske med en hel spegepølse, leverpostej, pålægssalat, pålæg i skiver, kartoffelsalat, kødfars, eller hvad I kunne have lyst til at medbringe fra Danmark, med plads til mælk, fløde, smør og andet I køber undervejs.
 • Vin, øl og alkohol. Hent App ´Toll´ (Norwegian customs) og beregn hvor meget du må have med i bilen inden du skal betale en afgift.
 • Telt, liggeunderlag/luftmadrasser, campingstole (fås i mange slags, som er lette og næsten intet fylder)
 • En presenning, bivuak til at hænge op og sidde under hvis det regner.
 • Et campingbord med opbevaring i(skabsplads), der kan foldes sammen/klappes sammen.  
 • Genbrugs plastik/bæredygtigt knive, gafler, skeer, Plastkrus, camping vinglas

HUSK også:

 • Dunke med drikkevand (kan fyldes op på campingpladser, benzinstationer, på de rastepladser.
 • Husk at have en brobizz eller øresundsbizz siddende i bilruden under hele køreturen, da I med denne automatisk kan betale for vejafgifterne, som kommer rundt omkring. Hvis I kører uden, vil I efter jeres rejse modtage et hav af breve med fakturaer af beløb for vejafgifter. 
 • Tjek af jeres forsikring dækker stenslag.
 • Fiskekort købes for det meste online.
 • Fiskestang, spindere, plastposer, kniv, ekstra snøre/fiskehjul, fiskenet, fiskehat/fiskevest.
 • Samle alt dit affald op og tag også det plast med andre har ”glemt/mistet”. Det er god karma og er sikker på at moderjord giver dig et smil med på vejen, måske en belønning, hvis man tror på den slags.

Tags


Relaterede indlæg

At finde krystaller i Norge

At finde krystaller i Norge
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>